93/4/3
12:14 ع
در ادامه ی همایش های آموزشی خانواده که به همت مؤسسه ی یاران سبز موعود (که از تشکل های غیر دولتی موفق در زمینه ی فرهنگی است)، همایشی با عنوان بلوغ و اختلالات جنسی در نوجوانان در مجتمع خاتم الانبیای رشت برگزار شد. کارشناس برنامه حجه الاسلام والمسلمین دکتر تراشیون از کارشناسان و مشاوران مطرح خانواده بودند که بارها در برنامه های کارشناسی سیمای جمهوری اسلامی حضور داشتند؛ در ادامه، گزارش خلاصه ای از سخنان استاد تراشیون تقدیم می کنم، باشد که برای خانواده ها مفید واقع گردد:
اختلالات جنسی به عنوان بیماری های روحی نه تنها صعب العلاج هستند بلکه عوارض و عواقب بسیار سخت و خطرناکی دارند که بعضاً تا آخر عمر نیز در زندگی افراد تأثیر گذارند که با توجه به اهمیت این دو موضوع، پیشگیری از این اختلالات به مراتب آسان تر و البته مؤثرتر از درمان آن هاست که در ادامه طی چند بند، مختصراً راه حل های کلیدی پیشگیرانه از اختلالات جنسی در نوجوانان برشمرده می شود:
1- یکی از مهمترین عوامل در پیشگیری از اختلالات جنسی، جدا کردن به هنگام بستر فرزند از بستر والدین است به نحوی که طبق روایات اسلامی بایستی از دوسالگی فرزندان رعایت شود، اهمیت رعایت این مسئله به حدی است که حتی رسیدن صدای نفس والدین در حالات خاص برای نوزادی که خواب است در آینده ی او تأثیر سوء می گذارد.
2- پوشش پدر و مادر و سایر اعضای خانواده نیز یکی از عوامل مؤثر بر اختلالات جنسی فرزندان است به نحوی که اگر به درستی رعایت نشود می تواند موجب افزایش کنجکاوی و حتی بلوغ زودرس فرزندان گردد. باید توجه داشت که لباسی که جلوی محارم پوشیده می شود نباید از نوع لباس های محرکی باشد که مثلاً زن و شوهر برای جلب توجه یکدیگر می پوشند، به خصوص که این محارم در سن نوجوانی باشند؛ لباس های محرک با رنگ های گرم و قواره های تنگ و کوتاه حتی اگر بر تن محارم باشند می توانند بر روح و روان فرزندان و افزایش کنجکاوی و تحریک وی تأثیر گذار باشد.
3- پوشیدن لباس های تنگ و به کار بردن رنگ های محرک در لباس، پرده، پتو و ملحفه و استفاده از تشک ها و پتوهای نرم برای نوجوانان از مواردی هستند که تحریک پذیری ایشان را در خصوص مسائل جنسی افزایش می دهد و این تحریک ها نیز در بروز اختلالات جنسی می توانند مؤثر باشند.
4- نوع رابطه ای که بین والدین حاکم است به شدت بر آرامش و هیجان فرزندان تأثیر گذار است، اگر رابطه ی والدین همواره با تنش و دعوا همراه باشد موجب بروز تنش های روحی و روانی می گردد که این تنش ها نوجوانان را به سمت تخلیله ی این تنش ها با استفاده از ابزارهای جنسی تحریک می کند و بحث بسیار مهم دیگر در این خصوص این که اگر روابط والدین در برابر فرزندان شان رنگ و بوی معاشقه های جنسی و تحریک آمیز داشته باشد نیز موجب افزایش کنجکاوی فرزندان، بلوغ زودرس و سایر اختلالات جنسی در ایشان می گردد.
5- ماهواره از عوامل بسیار مخربی است که نه تنها استاد تراشیون بلکه دکتر ولایت الله درویشی و تمام کارشناسان تربیتی که در همایش های مؤسسه یاران سبز موعود دعوت شدند، آن را به شدت در بروز اختلالات جنسی و اختلافات خانوادگی مؤثر می دانند و به همین دلیل مضرات سریال ها، فیلم ها، کارتون ها و حتی تبلیغات بازرگانی و زیرنویس های این شبکه ها، که عموماً با محوریت لذت جویی جنسی ساخته می شوند، باید کاملاً جدی گرفته شود.
6- روابط خانوادگی اگر در چارچوب های شرعی و اخلاقی صورت نگیرند یقیناً بیش از همه برای نوجوانانی که در معرض این روابط قرار دارند آسیب زا هستند. عدم رعایت محدوده هایی مانند محرم و نامحرم و شوخی های بی مورد و مسائلی که در بسیاری از این رفت و آمدها و میهمانی های خانوادگی وجود دارند، به شدت برای نوجوانان زیان بارند و والدین در خصوص رعایت و تذکر این موارد باید برای نوجوانان شان لااقل همانقدر حساس باشند که در رفت و آمد به خانواده ای که یک بیماری مسری در آن وجود دارد.
7- غذا و خوراک همانطوری که نیاز جسمند ولی روی روح و روان افراد نیز تأثیر می گذارند، مسائلی مانند حلال و حرام، میزان کالری غذا، گرمی یا سردی تبع غذا، حجم و زمان صرف غذا و … همگی روی مسائل روحی افراد به خصوص نوجوانان تأثیر گذارند. در همین خصوص میزان کالری و سردی و گرمی غذای نوجوانان باید متعادل و به حدی باشد که ضمن تأمین سلامتی نوجوان، او را با انرژی مضاعف و غیرقابل تخلیه مواجه نکند، چرا که این انرژی به شدت در بروز انحرافات و اختلالات جنسی می تواند تأثیر گذار باشد.
8- ورزش، کار و تحرک از عواملی هستند که می توانند انرژی مضاعف نوجوانان را تخلیه کنند و به همین دلیل در تأمین سلامتی نوجوانان نقش حیاتی ایفا می کنند. نوجوانی که ورزش می کند، مسئولیت می پذیرد و تلاش می کند، هم انرژیش به نحو سازنده ای تخلیه می شود و هم وقت کمتری برای انحرافات و اختلالات خواهد داشت.
9- فضای مجازی، اینترنت و موبایل اگر چه ابزارهای مفیدی هستند اما در صورت بی مبالاتی والدین می توانند موجب بروز اختلالات جنسی در نوجوانان شوند و به همین دلیل توصیه می شود در خصوص این موارد تنها در حد اضطرار عمل شود، یعنی اگر لازم است در منزل اینترنت وجود داشته باشد، حتی المقدور با حداقل سرعتی که مورد نیاز است تأمین شود و همان هم مشروط، با محدودیت و نظارت همراه باشد، کامپیوتر و موبایل به مثابه ی وسایل شخصی و محرمانه تلقی نشوند و بدون پسورد و در جایی قرار داده شوند که در معرض دید سایر اعضای خانواده باشد.
10- تنهایی برای نوجوانان موقعیت کنجکاوی های ذهنی، رفتارهای غلط و در نتیجه اختلالات جنسی را فراهم می کند، نوجوانی که به دلیل اشتغال والدین در بیرون از خانه، ساعت ها در منزل تنها می ماند و امکاناتی نظیر کامپیوتر، اینترنت، ماهواره، موبایل، حافظه جانبی، cd، دستگاه پخش و … نیز در دسترس دارد، نمی تواند از وسوسه ها و به تبع آن اختلالات دور بماند، تنهایی برای نوجوانان اینقدر مخرب است که حتی مدت زمانی که فرزند به حمام یا دستشویی می رود را نیز باید حتی المقدور مدیریت نمود.
میهمان عزیز شما ممکن است از سایت دیگری به اینجا لینک شده باشید، در صورت تمایل به صفحه ی اصلی وبلاگ مراجعه نمایید، مطالب وبلاگ به صورت مستمر به روز می شود.
93/4/2
3:59 ع
در این عرصه که حفظ ایمان برای هر فردی از هجمه های نرم و شبیخون های فرهنگی بسیار مشکل است، حفظ و هدایت ایمان خانواده به مراتب دشوار تر خواهد بود و با این توضیح هر ابزاری که در حفظ و ارتقای ایمان فردی کمک نماید قابل چشم پوشی نخواهد بود، چه رسد به راه حلی که در بهبود ایمان خانواده و به تبع آن، جامعه نقش آفرین باشد.
احتمالاً در خانواده های اقوام و اطرافیان مان کسانی را دیده ایم که در ایمان شان محکم نبوده و بعضاً از انجام فرایض خود حیا می کنند و یا خانواده هایی که نسبت به برخی رفتارهای ضد فرهنگی و خلاف دینی هیچ خجالتی نمی کشند و حتی آن ها را توجیه و یا ترویج می کنند و یا کسانی که با افراد مختلف، اعم از مؤمن و منحرف روابط خانوادگی صمیمانه برقرار می کنند و در هر جمعی رنگ همان جمع را می گیرند و یا حتماً خانواده هایی را مشاهده کرده ایم که نماز را اول وقت می خوانند ولی به بسیاری از احکام الهی مثل حجاب بی تفاوتند؛ با نگاهی به تمام این خانواده ها، یک خصوصیت مشترک در تمام آن ها قابل مشاهده است، اهل مسجد نبودن است (البته یقیناً این بدان معنی نیست که هرکسی که اهل مسجد باشد بی نقص است)، این خانواده ها یا افراد فقط در مناسبات خیلی مهم مذهبی و یا مراسم فوتِ آشنایان مختصری در مسجد حاضر می شوند و شاید در ابتدا این گونه به نظر برسد که این افراد تنها چون ایمان شان کم است با مسجد قطع رابطه کرده اند و یا به انحراف کشیده شده اند ولی من به یقین می دانم که خود کم ایمانی از محصولات مهم قهر کردن با مساجد است، چرا که حضور در مسجد باعث می شود تا انسان به جمع مؤمنان بپیوندد، همین مسأله باعث می شود تا ظاهر و باطن انسان به تدریج به مؤمنان شبیه شود، یعنی نه تنها از عبادت خجالت نمی کشد، بلکه از حضور در جمع نمازگزاران لذت می برد و حتی به آن احساس نیاز می کند و آنچه که از آن شرم خواهد کرد، گناه خواهد بود نه عبادت.
قرآن کریم، انجام عبادت و فرائض در مسجد را به آباد کردن مسجد تعبیر می کند و خود خداوند آباد کنندگان مسجد را مژده امید به هدایت داده است، این مضمون را از سوره توبه، آیه 18: “مساجد خدا را تنها کسى آباد مىکند که ایمان به خدا و روز قیامت آورده، و نماز را برپا دارد، و زکات را بپردازد، و جز از خدا نترسد؛ امید است چنین گروهى از هدایتیافتگان باشند.” می توان برداشت کرد و به همین دلیل می توان گفت که اگر می خواهیم، ایمان مان را حفظ و یا بر آن بیافزاییم، چاره ای جز نزدیکی به مساجد نداریم. مسجد محل عبادت در کنار بندگان خداست، محل دوستی با دوستان خداست، محل پند است، محل یاد خدا و ذکر اهل بیت است و اگر قبول کنیم که مسجد خانه خداست، چگونه می توان پذیرفت که چنین میزبانی از میهمان خود پذیرایی کامل ننماید.
همانطور که آشنایان و دوستان از ما انتظار دارند تا به منزلشان برویم، خداوند نیز منتظر حضورماست، اصلاً خود خداوند می فرماید اگر بنده می دانست که خداوند چه قدر به او مشتاق است، هر آینه از شوق جان می داد، صدای اذانی که از مأذنه به گوش می رسد، ندای الهی دعوت به مسجد است، یعنی هر جا که میهمان هر کسی که هستیم، باید با شنیدن دعوت خداوند، میهمانی سایرین را رد و دعوت خدا را لبیک گوییم و چه لبیکی بهتر از لبیکِ جماعت مؤمنان که با حضور در مسجد انجام می شود.
ما می توانیم همانطوری که خانوادگی به بازار و یا به تفریح می رویم، هر جا که صدای اذان به گوشمان رسید، به همراه خانواده به مسجد رفته و به تدریج، این امر را به یک نیاز در زندگی خود و خانواده های مان مبدل سازیم و انشاءالله خداوند نیز ما را جزء آباد کنندگان مساجد و هدایت شدگان قرار دهد چرا که مساجد از شفیعان و شاهدان روزی هستند که همه در آن محتاجند و در آن روز مساجد بر نحوه ی رفتار مؤمنان با خود شهادت می دهند.
از سویی اهل مسجد هم وظیفه دارند تا این مکان مقدس را در انحصار خود ندانند و نسبت به ورود کسانی که شاید اولین تجربه ورودشان به مسجد باشد، چهره ای گشاده و اخلاقی صبورانه داشته باشند و همانطور که پیامبر اکرم بر شیطنت کودکان در مسجد صبر داشتند، بر شیطنت کودکان صبر نمایند تا والدین آنها و در نتیجه خانواده ها از حضور در مساجد محروم نشوند.
ایجاد مهدها و یا فضاهای مناسب برای کودکان در مساجد، بهبود کیفی و کمی فعالیت های فرهنگی و جنبی در آنها و همت بیشتر مبلغان بر استفاده از روشهای متنوع و متناسب با سنین مختلف، مساجد را از مکانهای ویژه ی بزرگسالان خارج می نماید، همه اینها بسیار مهمند چرا که اگر کودکان را در همان کودکی به مساجد جذب ننماییم، فرصت جذب در بزرگسالی را به مراتب تقلیل داده ایم. کار در مسجد آنچنان می تواند گسترده و تأثیر گذار باشد که بتوان برای آن یک وزارتخانه مستقل تشکیل داد، چرا که مطمئناً کار فرهنگی در مساجد چندین برابر کارهای انجام شده در سازمان تبلیغات و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است و چندین برابر نیز قابلیت ارتقا دارد که این امر همت عالی مسئولان دولتی و حوزه های علوم دینی را در جبران عقب ماندگی های سخت افزاری و نرم افزاری در این بخش طلب می کند.
برچسب مرتبط: مسجد روحانیت فرهنگ
میهمان عزیز شما ممکن است از سایت دیگری به اینجا لینک شده باشید، در صورت تمایل به صفحه ی اصلی وبلاگ مراجعه نمایید، مطالب وبلاگ به صورت مستمر به روز می شود.