91/10/3
1:41 ص
امشب رییس جمهور با مردم صحبت کردند که با توجه به مشکلات اقتصادی کشور طی یکساله اخیر و بحث انتخابات ریاست جمهوری، مهم به نظر می رسید، اگر چه امشب نیز رویه رییس جمهور خیلی با شبهای این 2-3 سال قبل تفاوت نداشت؛ امشب قبل از اینکه بخواهم به نقاط منفی صحبت های ایشان بپردازم، مواردی از صحبت های ایشان را که قبول داشته ام را تقدیم می کنم:
1- که صحبت های ایشان را در مورد اهمیت اجرای سهام عدالت و این شیوه از شیوه های اجرای اصل 44 را قبول دارم و صحبت های رییس جمهور را در خصوص علت عدم پرداخت سود سهام طی این چندسال (با توجه به ممنوعیت قانونی پرداخت سود تا کسر اقساطی از قیمت آن)، منطقی و قابل پذیرش می دانم؛ سهام عدالت بارها و بارها بهانه ای برای برخی منتقدان غیر منصف بوده است که در زمان انتخابات ریاست جمهوری، مورد سوءاستفاده ایشان و در کنار بحث توزیع سیب زمینی به عنوان یکی از دلایل اصلی تقلب به آن استناد می شد.
2- مهرماندگار و مسکن مهر از پروژه های بزرگ و از بهترین دستاوردهای دولت های جمهوری اسلامی ایران بوده اند، چه به لحاظ وسعت و چه به لحاظ سرعت در اجرا و چه به لحاظ نوع مشارکت بخش های خصوصی و تعاونی. این پروژه ها اگر چه همزمان با گرانی های اخیر دچار اختلال و گرانی شدند، ولی این مسائل نمی توانند از افتخارات این پروژه ها کم نماید. این پروژه ها در حالی که زمان اجرای پروژه های ملی تا قبل از دولت احمدی نژاده به حدود 9-11 سال می رسید، طی زمان های کمتر قابل تقدیر است و همت اصلی دولت در اجرای این پروژه ها به شدت مورد تأکید رهبری نیز بوده است.
3- برخی اصرارهای مجلس برای ایجاد هزینه های بدون تعیین بودجه، همچنان علی رغم مخالفت شورای نگهبان با مشارکت مجمع تشخیص مصلحت نظام انجام می شود و این مسئله قبلاً نیز برای متروی تهران و پروژه های دیگری مانند آنچه امشب رییس جمهور در مورد بودجه برای ایثارگران گفت وجود داشته است. یقیناً وقتی برای دولت چنین هزینه های تراشیده می شود، برنامه های دولت بهم خورده و موجب بی انضباطی مالی و توقعات بیجا و درگیری های پرسروصدا می گردد.
4- بحث تحریم های جدید واقعاً نسبت به تحریم های قبلی پیچیدگی های خاص خود را دارد که اگر چه نباید از دشمن ترسید و نقطه ضعف نشان داد ولی نباید هم آن را دست کم گرفت و اگر چه نباید روحیه تسلیم در برابر دشمن داشت ولی نباید هم آن را وسیله ی سوءاستفاده ی سیاسی قرار داد.
5- بحث تصویب قوانین بسیار جزئی نه تنها موجب بهبود امور و تحقق وظایف مجلس نمی شوند بلکه موجب می شوند دست و پای دولت بسته شود و اگر چه شرط یک قانون مناسب این است که جامع و مانع باشد اما نباید موجب شود قدرت مانور دولت را از حد مورد نیاز برای اداره امور کشور کمتر نماید، ضمناً این گونه تصویب قوانین جزئی در حوزه دولت (مانند دخالت در تعیین ساعت کار ادارات) نه تنها موجب می شود که کار دولت با اختلال موجه شود بلکه جلوی نظارتهای بعدی مجلس را نیز سد می کند چرا که دولت مدام بهانه خواهد آورد و تمام مشکلات را متوجه قوانین دست و پاگیر و تغییر قوانین خواهد دانست.
و اما قسمت انتقادات که یقیناً از اینجای بحث مورد انتقاد شدید طرفداران متعصب احمدی نژاد قرار خواهد گرفت:
1- این که دولت، مشکلات اصلی کشور را متوجه تحریم و مجلس و تشخیص مصلحت نظام و سوءاستفاده گران داخلی و خارجی و رقبای سیاسی و اتحاد احتمالی همه آنها بداند، هم خارج از روحیه مسئولیت پذیری شخص دوم اجرایی کشور است و هم خارج از شرط انصاف، عدالت و مصلحت.
2- اصرار ویژه ی رییس جمهور بر واگذاری مدیریت یکپارچه کشور به دست دولت و نقش اطاعت کننده از سوی سایر قوا و نهادهای قانونی را به مفاهیم دیکتاتوری نزدیک می دانم و تلقی اینچنینی نسبت به تعامل قوا یقیناً نه تنها موجب کارگشایی در امور نمی گردد، بلکه موجب ایجاد حواشی بیشتر و درگیری های بی جا خواهد شد، چیزی که با نهیب های اخیر رهبر در تعارض قرار خواهد گرفت و موجب صدق عنوان خائن برای ایشان را موجب خواهد شد.
3- حساب کردن یارانه ی بیشتری که برای بسته های انرژی بخشهای تولیدی پرداخت می گردد، به پای سهم تولید از یارانه ها، با نظر خود رییس جمهور در مورد نوع حمایت از تولید در تضاد است، چرا که چنین حمایتی تنها موجب صرف بیشتر یارانه در بنگاههای پرمصرف تر میگردد و به مثابه ی تشویقی برای اینگونه صنایع و عدم نیاز به بهسازی آنها محسوب می شود. ضمناً باید گفت که این قانون مشخص کرده است که دولت از سهم درآمد هدفمندی باید از تولید حمایت کند نه همان یارانه ای را که قبلاً می داده را کمتر کند و اسم حمایت هم رویش بگذارد، در واقع بهتر است بگوییم دولت درآمد کمتری از هدفمندی یارانه ها در بخشهای تولیدی کسب کرده است (که البته همین هم از هیچ بهتر است).
4- بحث رییس جمهور در مورد این که چون نقدینگی چندان افزایش نیافته، نمی تواند عاملی برای گران شدن ارز تلقی شود را صحیح نمی دانم، چرا که سوی دیگر این معادله عدم سودآوری تولید است، وقتی تولید از سودآوری دور می شود، تولید کنندگان دچار ورشکستگی می گردند و بانک ها و دارایی تولید کننده را در منگنه قرار می دهند، عملاً نقدینگی به سمت تولید نرفته و حتی از آن خارج می شود و به سمت دلالی و بازار می رود و در شرایطی که مسکن دچار رکود نسبی بوده و سیم کارت هم دیگر سوژه ی مناسبی برای دلالی نیست، نقدینگی به ترتیب به سمت ارز، سکه، خودرو، بورس و مسکن پیش رفته است.
5- نظر رییس جمهور در مورد علت کمبود علوفه را عذر بدتر از گناه می دانم، این که دولت واردات علوفه خود را تنها به 4 وارد کننده علوفه منوط کرده بود، را یک رانت واردات می دانم و این که فراری شدن این افراد را به علت برخورد با متهمان فساد بزرگ بانکی می دانند را نیز یک فرافکنی می دانم. این که ایشان هنوز جرم این بزرگترین فساد تاریخ ایران را کوچک دانسته و تنها به 5 نفر متوجه می دانند را با بسیاری از شعارهای قبل و حال رییس جمهور در تضاد می دانم. این که تسهیلات بانکی باید از چنگال عده ای خاص درآید، این که باید با مفسدان بانکی به شدت برخورد کرد، این که راکد شدن سرمایه بانکها موجب بهم خوردن حمایت از تولید می شود، اینها همگی شعارهای قدیمی وبعضاً جدید رییس جمهورند که با رویکرد ایشان در مورد پرونده فساد مالی در تضادند. و این که چنین فسادی بدون آلوده بودن تعداد زیادی مجرم و مفسد و رشوه خوار قابل اجرا نبوده است، و این اصرار رییس جمهور برای بررسی پرونده همان 5 نفر جای سوال بسیار بزرگی دارد و این که اگر آن 4 وارد کننده ی علوفه با برخورد قضایی با باند فساد بزرگ اقتصادی فرار کرده اند خود اوضاع را مبهم تر می کند که تلاش بیشتر قوه قضاییه در کشف و معرفی و مجازات تمام مجرمین را می طلبد.
6- اگر چه رییس جمهور تعداد بدهکاران بانکی را نتیجه اشتباه مجلس در امکان استمهال 5 ساله تسهیلات ایشان می داند، اما نباید فراموش کند که چگونه در بحث وام کارگاه های زودبازده، برای پرداخت بیشتر تسهیلات، دو وزیر اقتصاد و رییس بانک مرکزی را از کار برکنار کردند. وام هایی که یا باید بگوییم دریافت کنندگان شان آن ها را در غیر محل تعریف شده، صرف کرده اند و الان بانکها چیزی برای مصادره ندارند و یا این که وضعیت تولید طوری بوده که این گیرندگان تسهیلات یا موفق به تولید نشده اند و یا دچار ورشکستگی گردیده اند.
7- اصرار بر این که مدیریت کشور به صورت پراکنده و غیر علمی انجام می شود و هرکسی در آن اختلال ایجاد می کند به نحوی که امکان مدیریت صحیح را از دولت گرفته است آن هم در ساگرد اجرای هدفمندی یارانه ها، مرا به یاد جمله ی رییس جمهور در مورد مدیریت یکپارچه ی این طرح از طرف امام زمان (عج) می اندازد، تناقضی که گویا به دلیل مشکلات بوجود آمده آشکار شده است و اگر هدفمندی به خوبی اجرا و مدیریت می شد، اکنون دولت مدیریت امام زمان (عج) را شاهدی بر صحت تمام رفتار و گفتار خود به خصوص در مورد بحث انسان کامل تلقی می نمود.
8- یکی از تناقض های امشب در سخنان رییس جمهور این بود که ایشان قبلاً اصرار داشتند گام های تحول اقتصادی باید باهم برداشته شود و درغیر اینصورت منجر به موفقیت نخواهند شد و اکنون ادعایی خلاف این دارند که نباید همه باهم شروع بشوند بلکه دولت باید چند گام را به عنوان لنگر برندارد تا مشکلات را با آنها حل و تعادل را برقرار سازد.
9- اصرار رییس جمهور به این که اگر هدفمندی در یک مرحله صورت می گرفت طرح با موفقیت انجام می شد، آنهم در شرایطی که فاز اول آن موجب بی اعتمادی به این طرح گردیده است، جای سوال دارد. آیا تضمینی وجود دارد که پس از همان اجرای کل طرح در یک مرحله، به ازای دریافت مبلغ یارانه نقدی در ازای آزادسازی کامل قیمت نان و حامل های انرژی و ...، دوباره با یک جهش تورمی مواجه نشویم و این که دوباره ارزش پول ملی نصف و یا کمتر از آن نشود و این که دوباره از قیمت اصلی و بدون یارانه فاصله بگیریم و دوباره مثل فاز اول به وضعیت بدتر از قبل در پرداخت یارانه توأمان غیر نقدی و نقدی بیشتر نرسیم؟!
10- این که دولت حذف چند صفر را معادل ارتقای پول ملی معرفی کردند از سوی تمام کارشناسان اقتصادی مردود اعلام شده است، چرا که شما با این کار ارزش پول و نرخ تغییر ارزش پول را عملاً تغییر نمی دهید و این که این حذف کردن صفر تنها در مواقعی صورت گرفته است که حداقل 5-6 صفر حذف شود نه این که فقط با 4 صفر پول ملی را عوض کنیم و در این حالت نه تنها موجب ارتقای ارزش پول ملی نمی شود بلکه موجب افزایش تورم در مورد وسایلی که قیمتشان کمتر از واحد جدید پول و یا دارای مبلغ اعشاری از آن است نیز می گردد و این که با توجه به حذف تعداد کم صفر در قبال کاهش حجم پول چاپ شده ی جدید عملاً صرفه اقتصادی نیز متصور نیست چرا که باید به اندازه ای حجم پول کم شود که میزان چاپ اسکناس با کارآیی عابربانکها و استهلاک پول ها مقرون به صرفه باشد و این یعنی در حال حاضر نه تنها حذف 4 صفر از پول ملی باعث ارتقای پول ملی نمی شود بلکه موجب یک تورم جزئی، وهزینه ی زیادی بابت جمع آوری و چاپ اسکناس جدید می گردد.
11- مقصر شناختن مجلس به دلیل تغییر مکرر قانون اگرچه در قسمت نقاط صحیح مصاحبه رییس جمهور از آن یاد کردم، اما باعث نمی شود که نقش خود دولت را در این زمینه نادیده بگیرم، تغییر مکرر قوانین مهم و اساسی مانند بحث مدیریت ارز یا مدیریت صادرات و واردات موجب شده است که مدیریت کشور از حالت علمی به حالت انفعالی تبدیل شود، مثلاً تا ماه ها خودروهای گران قیمت با دلار دولتی وارد می شدند در حالی که مشکل ارز از ماهها قبل شروع شده بود و بعد از این حالت، به واردات با دلار مبادله ای و بعد به دلار آزاد و بعد به ممنوعیت واردات منجر شود که موجب اتلاف حجم زیادی ارز برای کالاهای لوکس گردید و یا ممنوعیت واردات لپ تاب که موجب گرانی نابجا و سردرگمی مردم گردید تا دولت با درک اشتباه بودن این ممنوعیت، مجدداً قانون مربوطه را لغو کند. یا اگر مجلس قانون توزیع درآمد یارانه ها را تغییر داد، یک دلیلش این بود که قبل از مجلس، خود دولت آن را نقض کرده بود و مجلس در واقع آن قانون را به نفع دولت و درجهت قانونی شدن نحوه اجرای دولت تغییر داد و حال دولت آن را به عنوان یکی ازدلایل ضعف فاز اول هدفمندی یاد می کند.
12- بحث انتخابات رییس جمهور و اصرار مطلق بر این که هیچ کسی نباید هیچ اعمال نظری در انتخابات داشته باشد و حق یک رأی برای رهبر را دلیلی بر ممنوعیت دخالت سایرین اعلام نمودند را کلید یک فتنه ی بزرگ می دانم. اگر چه شاید برخی این صحبت های رییس جمهور را ساده و صحیح تلقی کنند اما این سخنان ناقض جایگاه قانونی شورای نگهبان در تأیید و رد نامزدها می باشد و این یعنی که رییس جمهور به بهانه ی افزایش تعداد آرا قصد دارد تا نامزد خود را به هر قیمتی مورد تأیید قرار دهد و حال این که جایگاه شورای نگهبان به عنوان یک نهاد قانونی مشخص و مهم در جلوگیری از ورود منحرفین و متخلفین تعریف شده است و بارها با بحث های مشابه در زمان امام خمینی و امام خامنه ای مواجه شده که همواره نیز مورد حمایت شدید ایشان قرار گرفته و توصیه به عزم جدی در اجرای وظایف قانونی شده اند، آنچنان که امام خمینی و امام خامنه ای کسانی که جایگاه قانونی شورای نگهبان را قبول نداشتند را به شدت مورد تشر و نهیب قرار دادند، آقای احمدی نژاد باید بداند که اثبات شایستگی کسی که به قول رهبری و به سند رفتارها و گفتارهای اشتباهش مورد شبهه قرار دارد تنها با شورای نگهبان است و ایشان نباید نامزدی مشایی و یا هرکس دیگری که در انتخابات ثبت نام می کند را بدون عبور از شورای نگهبان را محتوم بداند، این نظارت استصوابی همان چیزی است که اصلاحات برای حذف آن بسیار تهاجمی تر از احمدی نژاد عمل کرد و چیزی جز مهجوریت خودش نصیبش نگردید، پس بهتر است با تضعیف شورای نگهبان دنبال کسب مشروعیت برای نماینده ی مورد علاقه خود نباشد.
13- در این بند خطابم به رییس جمهور است: شما گفتید یک مسئولیتی دارید که باید آنچیزی را که از رییس جمهور قبلی تحویل گرفتید باید به رییس جمهور بعدی به صورت تمام و کمال تحویل دهید و من به شما عرض می کنم که شما چیزی از رییس جمهور قبلی تحویل نگرفتید و مسئولیتی هم نسبت به رییس جمهور بعدی در این خصوص ندارید، شما حکم ریاست جمهوری تان را از دست رهبری و با بوسیدن دست ایشان گرفتید و سعی کنید همانطور هم به صورت کامل تحویل شان بدهید و تا آن موقع، تنها به دستورات رهبری اهتمام بورزید و قدر لحظه لحظه های خدمت را بدانید و اینقدر خود را نه نسبت به رییس جمهور قبلی (خاتمی) و نه نسبت به رییس جمهور بعدی (که دوست دارید مشایی یا هرکس دیگری باشد)، احساس تکلیف نکنید، مشروعیت حکم شما به تنفیذ رهبری و مقبولیت تان نیز به خدمت کردن برای مردم است، پس با وامداری به سایرین مشروعیت و مقبولیت خود را بیش از این تضعیف نفرمایید.
مطالب مرتبط:
امام زمان (عج) را دست کم گرفتند
انحراف بدخیم در باب مهدویت، ریشه مشکلات
یک نمونه واقعی از انحراف
لزوم دقت در پاسخگویی به سخنان از جنس مشایی
یک نمونه واقعی از انحراف
آیا احمدی نژاد نجات می یابد؟!
این بار دعا کنید احمدی نژاد بخواند
رییس جمهور به کجا می رود؟!!
برای احمدی نژادمان و خودمان دعا کنیم...
آیا امام عصر مسخ انقلابش را به نام خودش می بیند؟!
بگذارید احمدی نژاد بخواند!
چگونه احساس خطر نکنم؟!
کامل اظهارات رحیم مشایی در جمع طلاب و نقدی بر آن
مشایی شهید آوینی دیگر؟!
بازهم داستان تکراری عرض اسفندیار و زحمت ما!
گاه پندگیری ولایت مداران دولت!!
آرامش بازار مقدمه گام های بعدی دولت
گام های بعدی کنترل بازار چیست؟
مادر مشکلات اقتصادی
قوانین صادراتی اصلاح شود
تیم اقتصادی دولت چرا ساکتند؟
اقتصاد مقاومتی یعنی ...
رییس جان! علی میزان عدالت است نه خودمان
حذف یارانه 10 میلیون نفر، اولین نشانه غیر قابل اعتماد بودن
به مناسبت راستی آزمایی اطلاعات خانوارها در هدفمند کردن یارانه ها
سوالی فقط از سر پاسخ طلبی در مورد هدفمندی یارانه ها
دهک بندی برای پرداخت نقدی یارانه ها و نقایص آن
باز هم هدفمند کردن یارانه ها!!
کارمندان، بازنشستگان و بیش از نیمی از کارگران، جزء خوشه 3 هستند!
اشتباه دوباره با عنوان دهک بندی!
حذف یارانه ی مرفهین بر پایه ی کدام اطلاعات جدید؟!
واقعاً، یارانه ی چه کسانی حذف می شود؟!
هدفمندی یارانه ها در عروسی خوبان+عکس
آیا واقعاً اجرای فازدوم هدفمندی به صلاح است؟!
آیا چاره ی گرانی ها افزایش بازرسی هاست؟!
کاهش آنی قیمت سکه پیامی برای دولت
پیشنهاد برای کنترل بازار خودرو
میهمان عزیز شما ممکن است از سایت دیگری به اینجا لینک شده باشید، در صورت تمایل به صفحه ی اصلی وبلاگ مراجعه نمایید، مطالب وبلاگ به صورت مستمر به روز می شود.