91/12/9
9:6 ص
وقتی قیمت سکه در بازار روز حدود 1 میلیون و 400 هزارتومان باشد و بانک مرکزی هم بخواهد به صورت 6 ماه آن را پیش فروش کند، چگونه می توان توقع داشت مردم برای سکه ی 1 میلیون و 250 هزارتومانی صف بکشند، خب معلوم است که مردم ترجیح می دهند به بازار بروند و همان سکه ی 1 میلیون و 400 هزارتومانی را بخرند و همین می شود افزایش تقاضا در بازار سکه و در نتیجه افزایش قیمت سکه در بازار. از سوی دیگر وقتی کسی قرار است 1 میلیون و 250 هزارتومان را با این تورم موجود در بانک بخواباند تا 6 ماه دیگر سکه به او بدهند، یعنی 6 ماه دیگر قیمت فروش بیشتری برای سکه را انتظار می کشند و این انتظار قیمتی برای سکه نیز در کنار عامل اولی که ذکر شد، موجب می شود عملاً نرخ گذاری سکه هم نقدینگی را به صورت مطلوب جمع نکند و هم قیمت سکه را به صورت کوتاه مدت و بلند مدت افزایش دهد و این که قیمت سکه و طلا و ارز از مؤلفه هایی هستند که ارزش پول ملی را نشان می دهند و وقتی ارزش پول ملی در برابر سکه و طلا کاهش یابد، خود بخود در برابر ارز نیز کاهش خواهد یافت، تجربه نیز همین را ثابت کرده است که قیمت ارز و سکه همیشه باهم و به موازات هم بالا می روند. در واقع بانک مرکزی با یک سیاست اشتباه، موجب می شود که ارزش پول ملی کاهش یابد، نقدینگی به خوبی جمع آوری نشود و در نهایت تورم افزایش یابد.
از سوی دیگر قرار شد که بانک مرکزی براساس قیمت روز سکه و هر سه روز قیمت جدیدی برای پیش فروش سکه اعلام کند و این یعنی قیمت سکه در بازار، مستقیماً قیمت پیش فروش را افزایش داده و قیمت پیش فروش نیز قیمت سکه را زیاد می کند، چرخه های اشتباهی که امثال آن در بخش های مختلف اقتصادی بازهم قابل مشاهده هستند. چقدر خوب است که سیاستهای کلان پولی و اقتصادی کشور در همان گام اول صحیح برداشته شوند وگرنه مدام باید اصلاحیه و متمم و تبصره بخورند و بازار را ملتهب و بی اعتماد نمایند و نتیجه ی همه ی اینها با عوامل قبلی می شود تورم، گرانی و آشفتگی های اجتماعی و اقتصادی و سپس تنش های سیاسی برای دنبال مقصر گشتن.
مطالب مرتبط: اقتصاد(42) دولت(54) بانک(11) ارز(10) نقدینگی(6) بانک(5)
میهمان عزیز شما ممکن است از سایت دیگری به اینجا لینک شده باشید، در صورت تمایل به صفحه ی اصلی وبلاگ مراجعه نمایید، مطالب وبلاگ به صورت مستمر به روز می شود.