91/8/28
12:2 ص
3 سال پیش پسرم در کوچه ی اطراف خانه مان حین دوچرخه سواری به داخل چاله ای افتاد و آرنجش شکست و 2-3 ماه طول کشید تا توانست به حالت عادی برگردد و این بار در حالی که من و پسرم با دوچرخه های مان به محفل عزای حسین (ع) می رفتیم در چاله ای دیگر افتاد و چنان واژگون شد که گفتم این بار هم بلایی سرش آمده است، ولی به لطف امام حسین (ع) این بار خون هم از دماغش نیامد ولی دوچرخه اش از 3 جا پیچید، به نوعی که کاملاً تغییر شکل یافت.
البته حقیر و همکارانم به عنوان کارشناس بررسی حوادث، سالانه با تعداد زیادی از این حوادث مواجهیم و علی رغم این که شهرداری را بارها و بارها مقصر معرفی کرده ایم اما همچنان شهرداری رشت به همان رویه ی سهل انگاری خود ادامه می دهد و تنها کاری که کرده است با بیمه مسئولیت مدنی پرداخت جریمه به کسانی را که شکایت به دادگاه برده اند را به سهولت انجام می دهد و این میان گویی جان شهروندان نیز اهمیتی ندارد، رفاه و مال مردم که پیشکش!
پیاده و یا با دوچرخه رفتن در شهر رشت بارها و بارها منجر به مصدومیت های شدید مردم گردیده است و تعداد بسیار کمی از این حوادث ثبت و یا به مراجع قضایی کشیده می شوند که همین مسئله در کنار بیمه های مسئولیت مدنی موجب بی اهمیتی به حفظ جان پیاده ها گردیده است.
در صورتی که بخواهید با خودرو یک سفر درون شهری انجام دهید نیز بسیاری از چاله ها به دلیل عدم تعبیه نور مصنوعی به خوبی دیده نمی شوند و تنها شما بعد از افتادن در چاله متوجه شکسته شدن کمک ها و یا خراب شدن زیربندی خودرو می گردید و در برخی نقاط نیز این قدر چاله ها زیادند که شما فقط می توانید تعدادی از آنها را جاخالی بدهید و تنها می توانید چاله ی دلخواه خود را انتخاب کنید.
بسیاری از تصادفات شهری نیز نتیجه همین ناهمواری ها، تاریکی و تجاوز کارگاه های ساختمانی در سطح رشت است که موجب می شود تا راننده ها مدام از مسیر صاف منحرف شده و تغییر جهت های ناگهانی موجب تصادف با سایر وسایل نقلیه یا عابران می گردد. عابران نیز در حالی که مسیر پیاده روها را ناایمن می دانند به حریم خیابان تجاوز کرده و موجب تصادف می گردند و البته عدم نظارت شهرداری رشت در تجاوز کارگاه های ساختمانی به معابر عام خود بارها موجب بروز حادثه و محکومیت شهرداری گردیده است.
سرعت گیرهای فراوان سطح رشت متأسفانه پس از تخریب به صورت شکسته رها شده و به مرور تبدیل به ناهمواری های عمیق گردیده اند و در بسیاری از موارد نیز سرعت گیرهای غیر استاندارد و فاقد علامت و رنگ آمیزی و نور مناسب موجب ترمزهای ناگهانی و تصادف یا آسیب دیدگی شدید خودروها می گردد که بسیار مشاهده شده است که جلوبندی خودروها روی همان سرعت گیر شکسته و خودرو زمین گیر شده و موجب اتلاف هزینه و وقت و ایجاد ترافیک و آلودگی هوا می گردد که به نظر می رسد در این زمینه نیز کارشناسان بررسی حوادث و تصادفات رانندگی باید نسبت به مقصر معرفی کردن شهرداری رشت در تصادفات و خسارات به شهروندان جسارت بیشتری از خود نشان داده و با مقصر معرفی کردن مقصران واقعی ایشان را به اصلاح وضعیت شهر رشت وادار نمایند.
نتیجه این که به نظر می رسد شهرداری رشت براساس قانون شهرداریها و به عنوان متولی و مسئول حفظ ایمنی جان شهروندان بایستی بیش از وضعیت موجود نسبت به حفظ جان، مال و رفاه مردم اهتمام ورزد و با برنامه ریزی و نظارت بهتر بر امور پیمانکاران و هماهنگی بهتر با ادارات گاز و برق و تلفن و آب و الزام کلیه دست اندارکاران مدیریت شهری به نظم و انضباط و اجرای صحیح کارها و پرهیز از دوباره کاری ها، کلان شهر رشت را آنچنان که شایسته ی این شهر و مردمش است اداره نمایند.
میهمان عزیز شما ممکن است از سایت دیگری به اینجا لینک شده باشید، در صورت تمایل به صفحه ی اصلی وبلاگ مراجعه نمایید، مطالب وبلاگ به صورت مستمر به روز می شود.