91/5/23
7:42 ع
امروز مطلبی خواندم که علی رغم این که به صورت گروهی و به ایمیل شخصی من هم ارسال شده بود ولی با توجه به وقاحت آن صلاح دیدم تا مستقلاً به آن بپردازم، عنوان مطلب این بود: مقصر کیست؟ در این مطلب مطلع کلام این بود که گرانی ها و مشکلات کشور ناشی از مردم است و این که مردم چنان که باید با دولت همکاری نمی کنند.
در پاسخ به این مطالب ابتدا عرض می کنم که مردم کشورم را پای این نظام بسیار محکمتر از آنچه که برخی معرفی می کنند می دانم و البته این مسئله را خود مردم بهتر از هر کسی دیگر در جنگ و تحمل تحریم ها و مبارزه با فتنها و حضور در انتخابات و حمایت از مواضع نظام اثبات کرده اند. در بسیاری از همان کشورهایی که مردمش را هم یار حکومت کشورشان می دانند، با گران شدن 5% از یک جنس و یا یک تورم 4 درصدی اعتصابات خیابانی به راه می افتد و حال این که مردم کشور عزیز ما در حمایت از نظام خویش بسیار پایمردانه سختی ها را تحمل کرده اند. همین همکاری و استقامت مردم ایران عزیز است که کاسه ی صبر دشمنان را لبریز نموده است. البته حقیر نیز برخی فرهنگها را موجب آشکار تر شدن مشکلات کشور می دانم ولی نه مقصر اصلی بروز اختلالات.
به عنوان مثال وضعیتی که برای مرغ حاصل شد نتیجه ی سوء مدیریت و عدم استفاده ی مناسب از ابزار واردات و تنظیم بازار می دانم و البته در رتبه های دست چندم، مردم نیز به سهم خودشان مقصرند چرا که با گران شدن و یا کمبود یک جنس رغبت بیشتری به خرید آن پیدا می کنند و این مشکل را نیز در بیشتر نمونه ها به مسئولان معطوف می دانم چرا که در این گونه مسائل باید مسئولان، مردم را از راهکارهای خود مطلع نموده و اعتماد مردم را با مدیریت صحیح ثابت کنند، اما در حال حاضر وقتی چیزی گران یا کمیاب می شود چه کسی است که از برگشت پذیری آن اطمینان داشته باشد، اصلاً همین که سوءمدیریت ها را تقصیر تحریم ها بدانیم موجب می شود تا مردم گرانی و کمبود را ناشی از کمبود واقعی و قحطی بدانند و حال این که اگر همان ابتدا بیایند بگویند علت گرانی مرغ تعلل در واردات دان مرغ است و بعد بگویند چه کار برای جبران وضعیت موجود در واردات مرغ و دان مرغ کرده اند و البته این وعده ها به صورت مناسب تحقق یابد مطمئناً مردم کشور نیز به بازار هجوم نمی برند جنسی را بخرند که یک ماه دیگر قیمتش دوباره به حالت عادی بر می گردد مگر از اضطرار، در این صورت احتکار هم موجب ضرر محتکرین می شود و بهترین راه برای کنترل و منکوب کردن محتکرین مدیریت صحیح کشور است تا اولاً تنگنایی برای جولان مفسدان و محتکران ایجاد نشود و ثانیاً در اثر ایجاد تنگنا مردم به سرعت عمل و مدیریت دولت اعتماد داشته باشند.
قویاً اعتقاد دارم نباید عامیانه از یک مسئله با دلایل علمی صحبت کرد چرا که مثلاً آن طوری که نگارنده تعداد زیاد مرغداری ها را نشانی از بی انصافی مرغداری ها در این وضعیت معرفی کند، در حالی که به هیچ وجه نبود دان مرغ نمی تواند با تعداد زیاد مرغداری ها قابل حل باشد، بلکه ورشکستگی این حجم مرغداری در اثر همان سوءمدیریت موجب علاقه ی کمتر به تولید مرغ در دوره های بعدی و گرانی و کمبودهای طولانی می شود.
در مطلبی که خواندم با اشاره به شلوغ بودن فروشگاه ها و رستوران ها و افزایش خودروهای لوکس اینچنین نتیجه گیری شده بود که مردم ما طماع هستند و ناشکر و حال این که تمام این دلایل اصلاً قابل استناد نیستند چرا که اولاً تمام طبقات جامعه قادر به رفتن به رستوران و داشتن خودروهای لوکس و حتی خودروهای ساده نیستند و بسیاری از افراد نیز فقط در فروشگاه ها حضور می رسانند و چه بسا به نان شب نیز محتاج باشند و فروشگاه برایشان نمایشگاه باشد و البته چشم و هم چشمی در همه ی طبقات وجود دارد اما این گونه مؤثر نشان دادن چشم و هم چشمی را در مشکلات کشور تنها ناشی از نادیده گرفتن سوء مدیریت ها می دانم.
وقتی در سطح کلان کشور دیگران را مقصر گرفتن این چنین شیوع می یابد دیگر در سطح جامعه چه توقعی است وقتی به جای این که کادر اقتصادی را مقصر بدانند، تحریم ها، دستان پشت پرده، وزارت اطلاعات، بی مدیریتی استانداران و در نهایت مردمی را که به بازار می روند را مقصر معرفی کنند!!
اکثریت مردم ایران می دانند که دلیل تحریم ها پایبندی به اصول اسلام و انقلاب است و کسی از این تحریم ها احساس شکست نمی کند بلکه مردم به تحریم ها عادت کرده اند و فرق تحریم و سوءمدیریت را نیز به خوبی می دانند. اصرار دولت به توزیع مبلغ یارانه بین مردم به نحوی که تمام مبلغ ناشی از صرفه جویی و بیش از آن بین مردم توزیع شود، خود از دلایل افزایش نقدینگی و تورم است و هدفمندی نیست که موجب تورم شده است بلکه عدم توان دولت در مدیریت نقدینگی و امکان جذب آن موجب افزایش قیمت ارز و دلیل این تورم هاست. البته وقتی مردم می بینند پول شان روز به روز بی ارزش و بی ارزش تر می شود و بانک هم مثلا 7% به ایشان سود می دهد، شاید به ناچار و البته به زعم شما از طمع، تمام سرمایه شان را می روند ارز و سکه می خرند و دولت هم نه تورم و نه قیمت ارز را کنترل می کند و نه راهی برای سرمایه گذاری متناسب با این تورم پیش پای مردم می گذارد.
بازهم در انتها اصرار دارم تا حساب تحریم و سوء مدیریت را از هم جدا کنیم و هر یک از احزاب با سیاسی کاری این که این دو را پای همدیگر ننویسند. جایی که تحریم مؤثر است از مردم بخواهیم تحریم را تحمل کنند و خودمان در جهت جایگزینی روشهای دیگر بکوشیم و در جاهایی که سوء مدیریت ایجاد مشکل کرده است از مردم عذر بخواهیم و اعتمادشان را جلب کرده و بخواهیم تا با تحمل مسئله فرصتی کوتاه برای جبران بدهند.
عین مطلبی را که این پست در پاسخ به آن نگاشته شده است را در ادامه ی مطلب تقدیم می کنم:
مقصر کیست؟ قبول دارم که دولت در بعضی جاها خطا داشته است و اشتباه تصمیم گرفته اما ما مردم هم کم مقصر نیستیم، تقریبا تمام ما به فکر خودمان هستیم، آن همکاری و همیاری مورد انتظار، که مردم دیگر کشورها با دولت و نظام خود کردند تا از این مرحله مهم اقتصادی عبور کنند را با دولت و نظام نکردیم.
ساده است وقتی به وضعیت امروز نگاه کنیم، علت گرانی مرغ و تخم مرغ چه چیز جز احتکار و منفعت طلبی عده ای اندک میتواند باشد ؟
این همه مرغداری، این همه مرغ وارداتی آنوقت کدام منطقی میپذیرد که در مدت کوتاهی قیمت مرغ به 3 برابر افزایش پیدا کند ؟!!!
بیایید خدا را شاهد قرار دهیم و با وجدانی بیدار به مسئله نگاه کنیم. کدام یک از ما در شغل خود، از خود گذشتگی می کنیم و به فکر مردم هستیم؟ به محض اینکه اینچنین چیزی به ذهنمان می رسد سریع با خود می گوییم همه گران کرده اند ما چرا ارزان بفروشیم ؟!! با همین منطق تمام کشور پیش میرود.
در این میان عده ای از بزرگان برخی صنایع و صاحب منصبان هم از سر سوء استفاده یا لجبازی های سیاسی با احتکار و دستکاری در نظم آن صنعت، سعی در پیش بردن اهداف خود دارند و تنها چیزی که اهمیتی ندارد عواقب داخلی و بین المللی و فشارهای وارده به مردم است.
در همه جای دنیا سیاست و اقتصاد با یکدیگر گره خورده اند و تقریبا تمام سیاستمداران به دنبال اهداف اقتصادی هستند و بالعکس. ایران هم متاسفانه از این قاعده مستثنی نیست و در بسیاری از مواقع، افراد به خاطر مسائل اقتصادی سعی در بالابردن جایگاه سیاسی خود می کنند.
چرا ما به این وضع دچار شده ایم؟ ما را چه شده است؟ همه به دنبال پول می دویم! واقعا گرسنه و نیازمندیم؟ همه می دانیم که عده زیادی از ما مردم، اگر تجملات و چشم و هم چشمی ها را کنار بگذاریم پول و وقت زیاد هم خواهیم آورد. اما شما با یک گشت و گذار ساده در مراکز خرید، رستوران ها، تفرج گاه ها، شهربازی ها و حتی جاده ها در هنگام سفر، خواهید دید که وضع مالی مردم نه تنها بد نیست، بلکه بسیار بهتر از قبل است. نگاهی به تعداد اتومبیل های لوکس در خیابان ها بیندازید، به تعداد آپارتمان های در حال ساخت، به تعداد رستوران ها و فست فود ها، تعداد پاساژهای در حال ساخت و ساخته شده، به اجناس لوکس و گران قیمتی که به راحتی فروخته می شود! همه اینها را نگاه کنیم، می بینیم و می فهمیم که علت گرانی ها چیست. وقتی به بنگاه های معاملات ملکی می روید، می بینید صاحبان املاک با خیالی آسوده می گویند از فلان قیمت کمتر نمی فروشیم، صاحبان مغازه نیز همینطور، همه جا همین است و علت آن فقط کسب درآمد نیست، عجله برای زودتر رسیدن، عجله برای بیشتر داشتن و . . .
وقتی دولتی یارانه ها را هدفمند می کند مردم آن کشور 3 الی 4 سال ریاضت اقتصادی می کشند، فقط کافی است وضعیت ترکیه را در بحران هدفمندی بخوانید تا ببینید مردم ما نسبت به آنها پادشاهی می کنند، جالب اینجاست که در این وضعیت اقتصاد یک کشور را تحریم بین المللی کنند و مردم آن کشور توقع داشته باشند با هیچ گرانی و تورمی روبرو نشوند! چرا ما باید همیشه ایراد را از خودمان ببینیم؟ شاهد بر این مدعا اینکه، گاهی یک نفر درست می گوید و همه غلط می گویند!! پس لطفا در جواب این سوال که چرا تحریم شده ایم؟ نگویید بخاطر حرکت اشتباهمان بوده است که آنوقت باید به حرکت رسول الله(ص) که باعث تبعید در شعب ابی طالب شد هم ایراد گرفت و گفت حق با اعراب جاهلیت بوده است، زیرا اکثریت بودند و رسول خدا(ص) باید بخاطر گرسنگی نکشیدن مردمش تن به خواسته اعراب می داد!!
به این هم باید فکر کنیم که اگر ما مانند عربستان تمام نیازمان را از دنیا تامین می کردیم و وابستگی 100% داشتیم، شاید زندگی روزمره مرفهی داشتیم، اما به محض اینکه دیگر برای آن خدماتی که می گیریم نتوانیم پول بپردازیم دنیا خیلی ساده ارائه خدمات را قطع خواهد کرد و نسل های بسیاری نابود خواهند شد، تا بتوانند از نو خودشان نیازشان را تولید کنند اما ایران با تمام کاستی ها، در صورت تحریم کامل، می تواند تقریبا تمام نیازهای خود را تامین کند و این مهم باعث افتخار ماست.
در آخر باید عرض کنم که علت عمده گرانی ها، تجملات، بازیهای سیاسی، احتکارهای منفعت طلبانه و زیاده خواهی خودمان است، می دانم عده زیادی مخالف صحبت های بنده هستند و حتما هم برای مخالفتشان دلیل دارند!! اما حاضرم با هر کسی مباحثه کنم.به امید روزی که فضای اقتصادی کشورمان لبریز از فرهنگ و تمدن ایرانی و در جهت رضای الهی قرار بگیرد، انشالله.
میهمان عزیز شما ممکن است از سایت دیگری به اینجا لینک شده باشید، در صورت تمایل به صفحه ی اصلی وبلاگ مراجعه نمایید، مطالب وبلاگ به صورت مستمر به روز می شود.