88/10/30
9:28 ع
حال که به همت نمایندگان عزیز مجلس، نصف درآمد ناشی از هدفمندی یارانه ها، باید بین همه مردم تقسیم گردد، (که البته کاش سهم مردم بیشتر از نصف بود) اصرار بر اینکه صرفا هفت دهک باید از یارانه نقدی برخوردار شوند، جای چند سؤال مهم دارد که با توجه به پیشنهادها و انتقادات مکرر بنده حقیر، که البته علم به جوانی، جهل و خامی خود دارد، خریداری نداشته و اصلا به گوشی نمی رسد، تقاضای جوابی قانع کننده از مسئولین دارم:
1- آیا راستی آزمایی در دهک بندی ها و خوشه بندی ها، برای همه طبقات و مشاغل به مانند طبقه کارگر و کارمند دقیق است؟
2- آیا اگر کسانی به علت عدم شفافیت درآمدی از یک سو و نبود سامانه دقیق اطلاعات درآمدی غیر مبتنی بر خود اظهاری برای اقشار متمول از سوی دیگر، خود را در 4 دهک پایین تر جاداده باشند، به معنی آن نیست که کسان دیگری در دهک های بالاتر تعریف شده اند؟
3- آیا اینکه بر اساس اطلاعات مکسوبه از فرمهای جمع آوری شده، مثلا خانواده ای چهارنفره، با 450 هزار تومان درآمد، از شمول دریافت یارانه ها محروم شده اند، به معنی محرومیت کارمندان و نیمی از کارگران از دریافت یارانه ها تلقی نمی شود. آیا این مسئله نشان دهنده اطلاعات غلط فاحشی نیست که موجب بدست آمدن عدد های اشتباه برای مرزبندی خوشه ها گردیده است.
4- در صورت تقسیم نصف درآمد حاصله بین همه متقاضیانی که فرم پرکرده اند یا خواهند کرد، احتمالا این مبلغ بجای اینکه بین 7 دهک تقسیم گردد، بین 9 دهک تقسیم خواهد شد. و در صورت تقسیم مساوی یا پلکانی بین همه متقاضیان، مبلغ قابل توجهی از سهم 7 دهک کاسته نمی شود ولی اگر اشتباهاتی که وقوع آنها بر اساس شرحی که گذشت، اتفاق افتاده باشد، موجب محرومیت مستحقان واقعی مانند کارگران و کارمندان از دریافت یارانه های نقدی و احتمالا فجایعی اسفناک خواهد شد.
5- هزینه های لازم برای رسیدگی به اعتراضات، خنثی سازی سند سازی ها، یافتن و تعریف ابزارهای جدید برای راستی آزمایی، تعریف نهادهای جدید یا بزرگتر نمودن نهادهای موجود، همگی از هزینه هایی اقتصادی و اجتماعی هستند که در مقابل اضافه شدن 2 دهک به دریافت نقدی یارانه ها، به صرفه نمی باشد.
6- آیا رسیدگی به اعتراضات، همانگونه که موجب بهره مندی بعضی خواهد شد، برخی را نیز از شمول آن خارج نخواهد کرد؟ و در این صورت این جریان اعتراضات تا کجا ادامه خواهد یافت؟
7- اصولا سامانه ای برای پایش مداوم وضعیت تغییر در دهک ها پیش بینی شده است؟ و اگر شده است در چه دوره هایی باید پایش انجام شود؟ و آیا نحوه پایش های دوره ای، بر پایه همین خود اظهاری ها خواهد بود.
8- آیا کسانی به دنبال تشخیص و کشف علمی بازخورد دهک بندی حاضر در جامعه هستند؟
9- آیا سیره حکومت حضرت علی (ع) در تقسیم مالیاتها بین مردم که در حال حاضر به یارانه تعبیر می شود، می تواند غیر عادلانه باشد؟ و یا نه اعمال حضرت امیرالمومنین میزان عدالت در دنیا و آخرت است؟
در پایان یادآور می شوم که در طرحی که همه از آن به جراحی عظیم اقتصادی یاد می کنند، نمی توان به آزمون و خطاهای خطرناک دست زد، چرا که مطمئنا یک بحران شدید اقتصادی که از تورم جهشی و عدم دریافت مساعدت نقدی متناسب، در خانواده اقشاری مانند کارگران و کارمندان که با افزوده شدن هر هزینه ی کوچکی در زندگی، متحمل تنش می شوند، بحرانهای خانوادگی و اجتماعی عظیم ایجاد خواهد کرد، که هرگز قابل جبران نخواهد بود. هدف از این بیان این جملات، منفی نگری و تشکیک در اهمیت اصل طرح و توان دولت و ملت در اجرای آن نیست، بلکه صرفا بیان نگرانی ها و در نتیجه دریافت پاسخ به جهت آرامش و پذیرش و وفاق بیشتر و عزم عمومی در اجرای آن است.